onsdag 18 mars 2015

Välkomna till Lingolympiaden 2015


Kan du dechiffrera ett skriftspråk som du aldrig sett förut? Eller skriva korrekta meningar på ett okänt språk efter att ha fått titta på några exempel? Det gör gymnasieelever i Lingolympiaden!

Den 22 april är det dags för Lingolympiaden i Sverige - vi välkomnar alla språkintresserade till en spännande tävling i språk och logik på Uppsala, Göteborgs, Stockholms och Lunds universitet. Anmälan görs här.


Tävlingen är riktad till gymnasieelever och  är den första uttagningen i Sverige till den Internationella Lingvistikolympiaden i Bulgarien sommaren 2015. I år kommer också icke-gymnasieelever kunna ta provet, men de kan inte tävla om att delta i den internationella tävlingen. 2014 ägde den internationella rum i Peking och Sverige tog ett silver, ett brons och hedersomnämnande.


Lingolympiaden har arrangerats sedan 2006 och syftar till att sprida intresse för språk och språkvetenskap bland Sveriges unga. Vi gör detta genom att ställa dem inför nya ovanliga och spännande problem och visa upp vad språkvetenskap är med föreläsningar av aktiva forskare.


Årets tävling äger rum den 22 april på universiteten i Uppsala, Göteborg, Stockholm och Lund. Du kan hitta mer detaljerad information här. Alla gymnasieelever kan delta, oavsett ort och inriktning.


Vi får ofta frågan: "vilka språk kommer vara med?", "måste man kunna massa språk?" och "hur funkar egentligen problemen?". Vår tävling handlar om språkets natur och bygger på insikter från forskning. Det betyder att vi inte riktar in oss på några särskilda språk (i synnerhet inte stora språk som deltagare kanske kan), utan istället försöker vi visa upp intressanta saker som vi hittat inom språkvetenskapen på ett sätt som gör att deltagarna själva kan se hur språket fungerar och nå slutsatser på egen hand. Vi förutsätter inga särskilda kunskaper i grammatiktermer eller språk, ett språkintresserat sinne är det som behövs. Titta gärna på gamla problem här.


Om du vill veta mer om tävlingen, språk eller språkvetenskap mejla oss på lingo [snabel-a ] lingolympiad.org eller besok var hemsida: lingolympiad.org


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar