torsdag 3 mars 2016

Rapport från Australiens lingvistikolympiad

Hej hej Sverige! Här kommer en rapport från Australiens lingvistikolympiad. 

Det är inte bara Sverige som har en lingvistikolympiad, tävlingar finns världen över i mer än 20 länder. Jag bor i Australien och har varit med på en del av den australiensiska som arrangör. Mitt namn är Hedvig och jag har varit med och drivit den svenska lingolympiaden sen 2008 och den internationella sedan 2010. Numera bor jag i Canberra och doktorerar i lingvistik vid Australiens Nationella Universitet (ANU). Så, naturligtvis har jag involverat mig i den Australienska tävlingen - OzCLO. Den svenska och australiensiska tävlingen har faktiskt haft en god relation redan tidigare,  och den fortsätter!

Den australiensiska tävlingen arrangeras över hela landet, och det är inte ett litet land det! Det bor cirka 23 miljoner människor i Australien. Förra året deltog 1470 elever i den första rundan av OzCLO (**UPPDATERING: över 1800 deltog i OzCLO 2016**). OzCLO är en lagtävling och den första rundan äger rum ute i skolorna eller på universiteten. Eleverna kan antingen lösa problemen offline med penna och papper, eller genom att fylla i sina svar online på en platform som heter "Blackboard". Svaren rättas automatiskt online, och rättningen för hand offline sker enligt exakt samma principer. Det hela är väldigt effektivt och rättvist, men det är också en väldigt hård rättning.

Vissa skolor kommer in till universiteten och gör provet där. Jag bor i ACT (Australian Capital Territory) och igår kom 140+ elever från vårt territorium in till Australiens Nationella Universitet (ANU) och gjorde provet. Bland alla ungdomar råkade jag snappa upp att några talade svenska(!). Det var Ragnel Jansdotter och Klara Johansson-Cranfiled som vuxit upp i Australien med svensktalande föräldrar och som var med och tävlade!
Ragnel Jansdotter, Klara Johansson-Cranfiled och Hedvig Skirgård på OzCLO på ANU.
Australiens motsvarighet till gymnasium - high school/college - har två nivåer, junior och senior. Lag från båda nivåerna och från varje delstat och territorium kvalificerar sig genom den första rundan till en andra nationell runda. Denna andra runda kommer äga rum senare i mars, det kommer bli väldigt spännande!

Sedan kommer det australiensiska lagen åka till Mysore i Indien och tävla i den internationella lingvistikolympiaden, precis som svenska vinnare och andra från över 18 andra länder världen över. Just nu pågår uttagningar och träning inte bara i Sverige och Australien, men också i Polen, Kina, Korea och många fler länder. Tänk på det när ni övar på gamla problem (svenska tävlingen, internationella, Australiens) och anmäler er till årets svenska uttagning - ni är en del av något stort.

I år kommer som sagt den svenska se lite annorlunda ut och vi har ett bra team av fd deltagare som organiserar. Jag hoppas det kommer göra att den svenska tävligen kan växa och nå ännu fler! 

Skolbesök
Här nere i Australien blev vi lingvister på ANU nyligen inbjudna att prata om lingvistik och lingvistikolympiader på en stor mässa för vetenskap-, matematik och teknikintresserade ungdomar (NYSF), det var väldigt kul och givande (du kan läsa mer här)! Vi gör också uppskattade skolbesök och träning med elever ute på skolor så ofta vi kan. I Sverige samarbetar Lingolympiaden en del med Förbundet Unga Forskare. Lingo gör hemskt gärna fler skolbesök, det är bara att kontakta! Vi kan också hjälpa till med kontakter med lingvister vid universitet som kan komma och prata om spännande ämnen. Om du är en elev eller lärare som vill ha kontakt med oss, tveka inte :)! Klicka här.
Hedvig Skirgård som pratar med elever på National Youth Science Forum
under ett besök på Centre of Excellence for Dynamics of Language
En känguru-älg

Hedvig

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar