tisdag 9 december 2014

Lingolympiad 2015 den 22 april!

Nu är datum satt för den svenska första uttagningen i Lingolympiaden 2015! Den 22 april är det dags, då äger tävlingen rum på Göteborgs, Stockholms, Lunds och Uppsalas universitet.


Lingolympiaden är en tävling i språk och logik för gymnasieelever. Den svenska tävlingen är en uttagning till den internationella finalen, som bland annat hållits i Pittsburgh, Peking och Sankt Petersburg. Problemen kommer i många olika typer – det kan handla om hur afrikanska språk beskriver döden, hur hjärnan processar ord, hur inuiter böjer verb, eller hur du räknar betelnötter i Papua Nya Guinea. Trots att de låter otroligt så krävs det faktiskt inga språkvetenskapliga förkunskaper för att lösa uppgifterna. Allt som krävs är logiskt tänkande och en vilja att utforska nya kreativa möjligheter. Och, såklart, en förkärlek för att försöka översätta språk du aldrig ens hört talas om. 


Första uttagning
Lingolympiadens första runda sker på ett gäng universitet runtom i Sverige (Stockholms Universitet, Göteborgs Universitet, Uppsalas Universitet och Lunds Universitet). Deltagarna skriver prov på förmiddagen och lyssnar på lingvistikföreläsningar på eftermiddagen. Tävlingen är öppen för alla gymnasielever, komvuxelever eller ungdomar i gymnasieålder. Lärare och universitetsstudenter är mycket välkomna att följa med, men kan inte delta i tävlingen. Sedan allt är såklart helt gratis, allt som krävs är att du blir medlem i Unga Forskare Stockholm (kan göras automatiskt vid anmälan till tävlingen). 

2015 kommer det också att erbjudas en möjlighet att delta lokalt på sina skolor via en online tävling. Denna tävlingen är på Engelska och arrangeras av den Australiensiska uttagningen, OzCLO.

Final
På den årliga finalen i Stockholm möts Sveriges främsta tävlanden och gör upp om resestipendium till IOL (se nedan). Här får deltagarna en intensiv helg, där de utöver att lösa utmanande uppgifter bland annat får konstruera sina egna lingvistikproblem. På schemat står även mysiga kvällsaktiviteter och diskussioner om fonetik och grammatik. 

IOL – ”Lingvistik-OS”
Sverige har deltagit i den internationella tävlingen sedan 2007. Sverige skickar varje år två lag om fyra personer till International Olympiad in Linguistics, IOL. Detta är en stor och prestigefylld internationell olympiad, som varje år lockar hundratals deltagare från Japan, USA, Isle of Man, Grekland, Israel, Sydkorea och många fler. Du kan t.ex. läsa om Pakistans tävling här eller om Storbrittaniens här. Deltagarna har alla vunnit sina nationella uttagningar. Utöver ett individuellt prov och en lagtävling är IOL-veckan ett festligt socialt evenemang. Deltagarna umgås, diskuterar språk, ser sig om i värdlandet, lyssnar på föreläsningar av lokala forskare och deltar i olympiadens traditioner. För många är det en ojämförlig upplevelse: att på så kort tid få möta så många nya kulturer, människor och tankar.

Arrangör
Lingolympiaden arrangeras av Unga Forskare Stockholm i samarbete med

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar